Sådan spiller du padel

Padel er en ketsjersport, hvor man spiller enten single eller double. Padel kan spilles både indendørs og udendørs. Spillerne er desuden begrænset af padelbanen, som måler 10 meter på de korte sider og 20 meter på langsiderne. Padelbanen har også glasvægge og metalgitter, der omslutter hele banen. Padelbanen er delt på midten af et tennisnet samt af streger på jorden, som afgrænser servefelterne. Man kan spille bolden via væggene omkring padelbanen, hvilket giver hurtige forandringer i spillet.Padelbanens mål

Pointene i padel

Pointene i padel tælles på nøjagtigt samme måde som i tennis. Det vil sige, at man spiller bedst af 3 eller 5 sæt, hvor man i hvert sæt skal vinde 6 partier. I et parti tælles pointene på følgende måde: 0, 15, 30, 40, game. Ved stillingen 40-40 skal man vinde med to point, for at partiet skal blive afgjort.

For at vinde et sæt skal man vinde 6 partier. Ved stillingen 5-5 i sæt spiller man dog, indtil en af spillerne har vundet 7 partier. Ved stillingen 6-6 spiller man et afgørende parti, som også kaldes et tiebreak. Et tiebreak spilles først til 7 vundne point, og også her skal man vinde med mindst to point.

Serven i padel

Serven er dog anderledes end i tennis. I padel slås serven altid med et underhåndsslag, og bolden skal rammes i eller under hoftehøjde. I padel skal man også slå bolden i jorden, når man server, i stedet for at kaste den op i luften som i tennis. Bolden skal slås i jorden bag egen servelinje og mellem den centrale servelinje og sidevæggen. Spillerens fødder og krop skal også være på samme side, dvs. servesiden. Man skal have mindst én fod i gulvet. Det er ikke tilladt at gå, løbe eller hoppe, når man server. Mindre fodbevægelser, som ikke påvirker servestillingen, accepteres dog.

Bolden skal serves diagonalt og slå ned i modstanderens modsatte servefelt. Serven er gyldig, selvom bolden hopper op på modstanderens glasvæg, men hvis den hopper op på modstanderens gitter, er det en servefejl. Når man starter på et nyt sæt, vælger man, hvem der skal serve først, og om man vil skifte banehalvdel.

Antal server er præcis som i tennis, dvs. en førsteserv og en andenserv. Det betyder altså, at man får en chance til, hvis man misser sin førsteserv. Hvis man derimod misser andenserven, er det en dobbeltfejl, og så går pointene til modstanderen. Hvis bolden snitter nettet i serven, inden den går over, skal serven tages om.

Væggene i padel

Væggene er altid en del af spillet, men der er en række regler for, hvordan de må bruges. Når man modtager en bold, kan man lade den hoppe op på glasvæggen, efter at den har ramt jorden – så er bolden stadig i spil. Man må gerne spille bolden via sin egen væg, så den derefter lander på modstanderens side.

Bolden er også i spil, hvis den først rammer jorden og derefter springer op på gitteret (hvilket dog ikke gælder i serven). Hvis man derimod slår bolden i gitteret på sin egen side, mister man bolden. Reglen er, at man på sin egen side kun må spille via glasvæggen. Hvis en bold slås direkte ind i modstanderens gitter/væg, dvs. ikke først rammer jorden, betragtes bolden som ude.

Sådan vinder man et point?

I padel vinder man et point, hvis:

 • Bolden rammer jorden to gange på modstanderens side.
 • Modstanderen slår bolden i nettet.
 • Modstanderen slår bolden ud, dvs. direkte ud af buret eller direkte ind på en af dine vægge.
 • Modstanderen slår bolden ind i sit eget gitter.
 • En modstander bliver ramt af bolden et andet sted end på battet.
 • Modstanderen laver et ”dobbeltslag”.
 • Modstanderen rører ved net eller netstolpe.
 • Modstanderen slår til bolden foran nettet, hvis den ikke først har været ovre på din side (fx kommer tilbage fra bagvæggen).
 • Din bold hopper oppe på rammen af buret efter korrekt slag i jorden. BEMÆRK: Ved spil uden for banen, er der ingen grænser for, hvor mange gange bolden må hoppe på rammen af buret.
 • Modstanderens bold rammer en genstand, der ikke indgår i spillet, fx lamper eller loftsbjælker.
 • Bolden rammer en bold, der ligger på modstanderens side.