Padel – en succeshistorie

Det var i forbindelse med et uformelt besøg i Mexico i starten af 1970’erne, at den spanske prins Alfonso de Hohenlohe blev introduceret til padel. Hans gode ven Enrique Corcuera var allerede faldet pladask for den fartfyldte sportsgren og havde anlagt en mindre tennisbane med tre meter høje vægge på sin grund. Træningsformen, som mindede om squash, gik i korte træk ud på, at man ved hjælp af træbat spillede bolden via væggene. Den spanske prins blev så vild med spillet, at han kort efter begyndte at udarbejde et lignende koncept med forbedringer af både regler og banens udformning. Da han kom hjem til Spanien anlagde han sine to første baner på Marbella Club i Costa del Sol. Padelsporten var født, og resten er, som man siger, historie.

Det varede nemlig ikke længe, før flere og flere af prinsens jetset-venner fik øjnene op for padel, deriblandt den argentinske millionær Julio Menditenguia, som efter at have fulgt padelsportens rivende udvikling i Spanien besluttede sig for at tage sporten med hjem. En eksport, der mildest talt viste sig at blive en succes og på få år førte til mere end 10.000 baner. I dag er padel ikke bare en af Argentinas største sportsgrene med sine mere end fire millioner aktive spillere. Også på globalt plan er den en af verdens mest populære og hurtigst voksende sportsgrene, og der er et internationalt padelforbund med 19 medlemslande, som hvert andet år afholder EM og VM.

Sådan spiller du padel

Forestil dig en skøn forening af tennis og squash, så ved du, hvad padel er. Den perfekte sport til dig, der vil prøve en ny, fremadstormende træningsform, og have det virkelig sjovt. Padel er socialt, nemt at lære og passer til alle – både små og store spillere med eller uden forkundskaber. Hvis du kan ramme en bold, kan du også spille padel.

Regler

  • En padelbane består af 10 x 20 meter spilleglæde omgivet af tre meter høje glasvægge. Disse må også anvendes i spillet. Banen er opdelt på midten af et net, og man spiller altid double med fire spillere.
  • Pointene fordeles på samme måde som i tennis, og hvert point indledes med en underhåndsserv. Her må battet ikke løftes højere end til hoften.
  • Ved det første point i hvert parti skal den, der server, stå til højre for midterlinjen og serve diagonalt. Bolden skal gå over nettet og slå ned i servefeltet. Derefter spiller man fra side til side.
  • Du har to server. Linjerne er kun i brug i serven, derefter må hele banen udnyttes. I serven må bolden ikke hoppe op på gitteret i siden, kun på glasset.
  • Man må både slå volleys og halvvolleys. Bolden må gerne ramme jorden og side- eller bagvæggen, inden man slår den tilbage til modstanderens side. Du må slå bolden i glasvæggen på din egen banehalvdel for at få den over på modstanderens side.

Tabt point

Hvis bolden hopper to gange på din side eller rammer en spiller. Bolden skal altid ramme jorden først og må ikke slås direkte ind i din modstanders vægge.

Tætte point

Padel spilles ligesom tennis i partier og sæt. I partiet er pointene 15/30/40/game. For at vinde et sæt skal man vinde mindst seks partier og føre med mindst to partier. Ved 6-6 spiller man et afgørende tiebreak, hvor vinderen er den, der først får 7 point. Som regel spiller man bedst af 3 eller 5 sæt.

Læs mere om padelreglerne her!